Ads Top

Stichting Registratie Leed sleept BKR voor rechter

De nieuwe Stichting Registratie Leed bindt de strijd aan met het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. De stichting wil namens gedupeerden die vanwege een oude of kleine betalingsachterstand op de zwarte lijst van het BKR staan en daarom geen hypotheek kunnen krijgen, een collectieve rechtszaak aanspannen om hun negatieve registratie te laten verwijderen.

Ook zal de stichting het BKR aansprakelijk stellen voor de schade die mensen hebben geleden. Bijvoorbeeld omdat ze vanwege een onredelijke of onterechte registratie hun nieuwe huis niet konden kopen of niet konden meeprofiteren van de lage hypotheekrente. Registratie Leed schaart zich daarmee in een rij van stichtingen waarmee consumenten grote bedrijven aanpakken, zoals Verliespolis, die strijdt tegen woekerpolissen, en Hypotheekleed, die gedupeerden van de failliete DSB Bank bijstond.

Op dit moment hebben ruim 700.000 Nederlanders een negatieve registratie wegens betalingsachterstanden bij het BKR. Bij sommigen gaat het slechts om een schuld van een paar honderd euro bij een kredietverstrekker, postorderbedrijf of telecomaanbieder van jaren geleden. Dat kan grote gevolgen hebben. Hoewel die mensen weer financieel gezond zijn, kunnen ze vanwege deze registratie geen nieuwe hypotheek of lening afsluiten en bijvoorbeeld geen nieuw huis kopen, zo bleek onlangs uit onderzoek van NRC.

Op basis van een arrest van de Hoge Raad uit 2011 zijn kredietverstrekkers verplicht een belangenafweging te maken als iemand vraagt zijn negatieve registratie bij het BKR te laten verwijderen. Als iemand financieel gezond is en de oude schuld niet opweegt tegen de gevolgen, kan de registratie verwijderd worden. Het BKR heeft begin dit jaar echter zijn algemeen reglement aangepast, waardoor dit in de praktijk niet meer mogelijk is. Sindsdien moeten mensen een dure rechtszaak aanspannen. Volgens de stichting schendt het BKR daarmee de wet. Door een collectieve rechtszaak aan te spannen, hoeft niet elke gedupeerde zelf naar de rechter te stappen. Als de stichting de rechtszaak wint, kan ieder lid op basis van deze uitspraak een verzoek indienen om zijn registratie te laten verwijderen.

De Stichting Registratie Leed is een initiatief van juridisch dienstverlener Dynamiet Nederland en bestaat uit een team van vrijwilligers, dat al jaren strijd voert tegen de praktijken van het BKR. ,,Sinds het BKR de nieuwe regels heeft ingevoerd hebben we al 46 rechtszaken moeten aanspannen. Tot nu toe hebben we alle zaken gewonnen, waarbij het vaak ging om kleine of oude betalingsachterstanden met grote gevolgen,” stelt initiatiefnemer Deepak Thakoerdien van Registratie Leed.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.