Ads Top

Twee derde van Nederlandse jongeren gaat bewust met geld om

Jongeren in Nederland tussen de 15 en 18 jaar zijn steeds bewuster geworden als het om geld gaat. Tegelijkertijd is deze doelgroep onzeker over hun financiële toekomst en weten zij niet hoe zij de brug kunnen slaan naar het verwezenlijken van hun plannen.

Een en ander blijkt uit een landelijk onderzoek dat Rabobank Nederland door onderzoeksbureau Motivaction heeft laten uitvoeren onder ruim 500 jongeren over hun financieel bewustzijn en hun vertrouwen in de financiële toekomst.

Het groeiende bewustzijn van jongeren laat een trendwijziging zien ten opzichte van eerdere onderzoeken, waarbij veelal het beeld naar voren kwam dat de Nederlandse jeugd haar geldzaken 'uit de losse pols regelt'.

Esther Zimmerman, marketingmanager bij de Rabobank: "Uit ons onderzoek blijkt dat jongeren tussen 15 en 18 jaar tegenwoordig steeds meer stil staan bij wat wel en niet mogelijk is met hun geld. Zij zijn 'bewust onbekwaam' te noemen in de zin dat zij niet goed weten hóe zij hun plannen kunnen waarmaken. Het ontwikkelingsproces van jongeren en hun hoge bewustzijnsniveau bieden een mooie kans voor jongeren om grip op hun eigen geld te krijgen. Zij moeten dan wel de voorlichting en de middelen krijgen om hun empowerment te realiseren. Dit laat zien dat het tijd is om jongeren nóg serieuzer te nemen."

De resultaten van het onderzoek van de Rabobank laten zien dat een meerderheid van deze jongeren de eigen inkomsten goed geregeld lijkt te hebben. Twee derde gaat weloverwogen met inkomsten en uitgaven om. Een groot deel heeft een bijbaan en krijgt zakgeld en bijna iedereen spaart. De helft van de jongeren houdt geldzaken wekelijks of nog vaker bij. Zeven van de tien jongeren geven, als ze geld hebben, dit dan ook niet meteen uit. 37 procent komt wel eens geld tekort. Zuinig leven is de oplossing: het geldtekort wordt opgelost door even geen geld uit te geven (80%). Bijna alle jongeren vinden dat je moet werken als je geld nodig hebt (88%).

Jongeren vinden dat iedereen zich nu al met geldzaken voor later bezig moet houden (68%). Ruim 90% van de jongeren onderschrijft het belang van sparen en vindt het handig om wat spaargeld achter de hand te hebben. Een grote meerderheid spaart dan ook zelf: 60% van de ondervraagden spaart voor 'nu en voor straks', 29% spaart voor het moment waarop zij klaar zijn met hun studie, gaan werken en officieel 'financieel onafhankelijk' zijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.