Ads Top

Gebrek aan uitdaging knaagt aan financiële experts

Ongeveer 59 procent van de financiële experts zoekt meer uitdaging in zijn werk. Hiermee scoren financiële experts 7 procent hoger op de onvredebarometer dan andere hoog opgeleiden. "De meeste financieel experts zien voldoende mogelijkheden om uitgedaagd te worden maar vooral gebrek aan tijd en onvoldoende ruimte in de huidige organisatie leggen een sluimerende tijdbom onder de zeer grote loyaliteit van deze beroepsgroep" aldus Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.
Maar liefst 75 procent van de ondervraagden, zoals finance managers, controllers auditors en financial accountants, staat open voor een andere baan. Dit blijkt uit het meest recente onderzoek Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van Yacht. In dit onderzoek is in kaart gebracht wat financieel experts uitdaagt, belemmert én welke oplossingsrichtingen er zijn om financieel talent te behouden.
Financiële experts geven met 41 procent aan dat zij als grootste vakinhoudelijke uitdaging een verschuiving van hun functie zien. Zij willen minder werkzaamheden uitvoeren die gericht zijn op vastleggen en controle. En veel meer vooruit kijken om zo meer de rol van volwaardig co-piloot te bekleden. Persoonlijke ontwikkeling waardoor zowel de financieel expert als de organisatie groeit, scoort beduidend hoger dan vakinhoudelijke uitdagingen zoals oplossingen voor fundamentele en structurele kosten reducties (31%), risicomanagement (14%) en cashflow/werkkapitaalmanagement (7%).
De financiële crisis heeft een opvallend positieve invloed op de aantrekkelijkheid van het werk. Maar liefst 47 procent geeft aan dat crisis het werk uitdagender maakt. Daarnaast voelt 39 procent van de financieel experts zich uitgedaagd als ze net iets moeilijkers moeten doen dan ze tot nu toe doen, of er een vakinhoudelijk vraagstuk ligt waar ze hun tanden in mogen zetten.
Twee zaken dragen substantieel bij aan de tevredenheid van financieel experts: de mogelijkheid om persoonlijke vaardigheden te vergroten (45 procent) of de bedrijfsvoering van een organisatie verbeteren (34 procent). Deze zaken sluiten prima aan bij de meest favoriete uitdagingen van financials: meer co-piloot én minder registreren en rapporteren. Volgens Kolthof dwingt deze verandering van kwantitatieve (registreren en rapporteren) naar kwalitatieve vaardigheden (inzicht, invloed en impact) de financieel expert om uit zijn comfortzone te komen en de stap de maken van de backoffice naar de frontlinie.
De grootste rem op uitdaging is niet gebrek aan geld, maar gebrek aan tijd (44 procent). Ook geeft ruim een kwart aan dat er binnen de huidige functie geen ruimte meer is voor nieuwe uitdaging. Deze punten verklaren voor een belangrijk deel waarom 75% van de financials openstaat voor een andere baan. Hetzelfde percentage geeft aan dat deze functie bij een andere organisatie zal zijn, waarbij een groot deel genoegen neemt met een vergelijkbare functie bij een andere organisatie.
Financieel experts zijn zeer loyaal naar hun werkgever. Maar liefst 50 procent geeft aan dat ze langer dan 6 jaar bij hun huidige werkgever verwachten te blijven. Leggen we de grens op langer dan 4 jaar dan loopt dit percentage op naar ruim 80 procent. "Het gebrek aan uitdaging zal deze loyaliteit zeker ondermijnen" aldus Kolthof. Hij vervolgt: "En als de eerste tekenen van economisch herstel zich aandienen zullen veel financieel experts hun uitdaging elders gaan zoeken. Ruim 6% geeft aan hier niet op wachten en zoekt momenteel actief. Om ongewenste uitstroom van financieel experts te voorkomen is meer tijd én het faciliteren van persoonlijke ontwikkeling als instrument voor de verbetering van de organisatie raadzaam. Daarnaast gaat veel potentieel verloren doordat 26% van de financieel experts aangeeft dat de werkgever zijn talent niet optimaal gebruikt. Gelukkig weet een even grote groep leidinggevenden dit onbenutte talent de ruimte te geven om breder actief te zijn dan de huidige functieomschrijving.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.