Ads Top

Contant geld bevat gemiddeld 11.000 bacteriën

De bankbiljetten en munten die dagelijks door uw handen gaan bij het betalen bevatten veel bacteriën. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door Oxford University in opdracht van MasterCard. Gemiddeld zitten er 26.000 bacteriën op Europese valuta, waarvan gemiddeld 11.000 op ons euro bankbiljet. Dat contant geld ook door consumenten als het smerigste voorwerp wordt ervaren is ook onderzocht. Een meerderheid van de Nederlanders (56 procent) verwacht dat bankbiljetten en munten de meeste bacteriën bevatten van de dagelijkse voorwerpen waar ze mee in aanraking komen; ze vinden contant geld zelfs viezer dan de roltrap-leuning, de knoppen op een betaalautomaat in de winkel en bibliotheekboeken.
Bankbiljetten werden ingestreken met de zuurteregelaar PBS om de bacteriën te verkrijgen, dit werd daarna verdund in series en verdeeld op Tryptische Soja agar Petri schaaltjes: een voedingsbodem waarop bacteriën kunnen groeien. De schaaltjes werden daarna 5 dagen lang op 30ºC bewaard en het aantal bacteriën werd daarna in drievoud geteld (colony forming units, CFU). Omdat slechts ongeveer 1% van de bacteriën in het lab kunnen groeien, werden de resultaten vermenigvuldigd met 100 om het geschatte aantal bacteriën op elk biljet te verkrijgen. Dit is de standaardprocedure om natuurlijke bacteriën in vitro te verkrijgen. We hebben 25 verschillende bankbiljetten getest, verspreid over 6 verschillende munteenheden, en tien individuele uitstrijkpreparaten werden afgenomen van elk biljet.
In Nederland zijn er ondernemers die vanwege de hygiëne zijn overgestapt op een cashloze omgeving, waaronder bakkerijketen het Vlaamsch Broodhuys.

 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.