Ads Top

Student betaalt zich blauw aan krediet bij bank

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Geld.nl. “Banken prijzen de leningen voor studenten aan als een goedkope leenvorm, maar in werkelijkheid betaalt de student zich blauw aan rente bij deze leningen”, stelt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Bij sommige constructies is het bedrag dat je betaalt aan rente zelfs hoger dan het totale leenbedrag. Over een studentenkrediet van 2.500 euro bij Rabobank betaal je bijvoorbeeld ruim 2.900 euro aan rente.”
Studenten kunnen in Nederland bij Rabobank en ING Bank geld lenen via een krediet speciaal voor studenten. De hoogte van dit studentenkrediet ligt tussen de 1.000 en 6.000 euro. Deze leningen lijken voor studenten aantrekkelijk, omdat ze tijdens hun studie niet hoeven af te lossen. Er zit echter wel een addertje onder het gras, want in die periode berekent de bank wel gewoon rente over het geleende bedrag. Hierdoor wordt de schuld tijdens de studie almaar groter. Als je na je studie gaat aflossen, is het bedrag tot wel 1,5 keer zo groot geworden als het bedrag dat je oorspronkelijk had geleend.
Leen je als student bijvoorbeeld 2.500 euro bij Rabobank en los je iedere maand netjes het vastgestelde termijnbedrag van 84 euro af, dan ben je aan het einde van de looptijd (65 maanden) 2.928 euro aan rentekosten kwijt. “In dit geval is het bedrag dat je aan rente betaalt dus hoger dan het bedrag dat je geleend hebt”, aldus Bulthuis van Geld.nl.
Ook het studentenkrediet van ING is een dure lening. Studenten kunnen bij ING Bank kiezen uit een studentenkrediet van 1.000 en 2.500 euro. Leen je een bedrag van 2.500 euro en los je iedere maand (in totaal 92 maanden) het door ING vastgestelde bedrag af, dan betaal je in totaal 2.112 euro aan rentekosten. Dat is weliswaar goedkoper dan bij Rabobank, maar nog steeds zo’n 85 procent van het leenbedrag.
Niet alleen de hoge kosten door het niet aflossen tijdens de studie zorgen ervoor dat het studentenkrediet een onaangename manier van lenen is. Sluit je als student een studentenkrediet af bij een bank, dan krijg je bovendien een negatieve BKR-notering. Dit houdt in dat iedere kredietverstrekker kan zien dat je op dat moment een uitstaande schuld hebt, waardoor je minder snel aan een lening komt. “Zo kan een studentenkrediet er dus toe leiden dat je bijvoorbeeld een minder hoge hypotheek kunt afsluiten als je na je studie een huis wilt kopen”, aldus Bulthuis.
ING Bank stelt in een reactie dat zij het studentenkrediet als een alternatief zien voor jongeren die niet bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) terecht kunnen voor een goedkopere lening. “Daarom biedt ING een studentenkrediet, dat vooral voor een grote uitgave geschikt kan zijn. Denk hierbij aan een studie of stage in het buitenland, of de aanschaf van een laptop”, aldus een woordvoerder van ING. ING stelt dat slechts ‘een beperkt gedeelte’ van de studenten-klanten een studentenkrediet bij de bank heeft lopen, maar kan het exacte aantal uit concurrentieoverwegingen niet geven. Ook Rabobank, dat het studentenkrediet als een extra service aan haar klanten ziet, kan geen exacte cijfers overleggen. Wel stelt de bank dat het aantal studentenkredieten de afgelopen drie jaar bijna is gehalveerd.
Wil je als student toch over wat extra geld kunnen beschikken en is aankloppen bij je ouders geen optie? Dan kun je beter bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een lening afsluiten, raadt Bulthuis aan. “In 2013 betaal je namelijk slechts 0,6 procent rente over een lening bij DUO, veel minder dan de rentepercentages bij Rabobank en ING. Leen je bij DUO bijvoorbeeld een bedrag van 2.500 euro en betaal je, net als bij Rabobank en ING, iedere maand bijna ongeveer twee procent van het geleend bedrag terug, dan kost de lening je uiteindelijk slechts ruim 65 euro. Een heel verschil met de 2.928 euro van Rabobank en 2.112 euro van ING.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.