Ads Top

Eigen Huis: afname extra winstmarge op hypotheken op goede weg

Banken schroeven de extra winstmarge op de hypotheekrente langzaam terug. Huiseigenaren die een nieuwe hypotheek afsluiten, of die hun lopende hypotheek verlengen, betalen daardoor een iets lagere rente. Dat blijkt uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis (*).
De gemiddelde extra winstmarge op nieuwe hypotheken - die bovenop de gemiddelde winstmarge op hypotheektarieven komt - bereikte in januari van dit jaar het historisch hoge niveau van 1,06 procentpunt. In juli daalde deze winstopslag naar gemiddeld 0,67 procentpunt. Toch is deze extra winst door het gebrek aan concurrentie tussen banken nog steeds te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis.
De populaire rentevaste periode van 10 jaar is in de periode van januari tot en met juli gedaald van 4,65 naar 4,3 procent; een verlaging van 0,35 procentpunt. Banken en andere hypotheekverstrekkers berekenen de hogere rente die zij betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt niet door aan hun klanten en verlaagden de consumententarieven.
Het prijsleiderschapsverbod voor ING werd in november 2012 opgeheven. Op dat moment lag het rentetarief van deze bank nog bijna 1 procentpunt boven dat van marktleider Rabobank. Vanaf mei zijn de hypotheekrentetarieven van deze twee banken op gelijke hoogte gekomen. ABN AMRO, die nog wel met een prijsleiderschapsverbod te maken heeft, volgt nu de rentetarieven van de ING op de voet. Eerder liet SNS Reaal al weten de grote banken te gaan beconcurreren op de hypotheekmarkt, wat kan leiden tot lagere winstmarges. Als SNS Reaal de concurrentie op gang kan brengen, is dat winst voor de consument.
In het debat met de Vaste Kamercommissie Financiën op 3 september over de hoogte van de Nederlandse hypotheekrente heeft Minister Dijsselbloem aangegeven zich te zullen inzetten om de concurrentie op de Nederlandse markt te vergroten. Pas als de markt niet meer door een paar grote spelers wordt beheerst kan het renteniveau weer via gezonde concurrentie tot stand komen. De nog op te richten Nationale Hypotheek Instelling (NHI) zou hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.

(*) De Eigen Huis Rentebarometer wordt maandelijks in opdracht van Vereniging Eigen Huis samengesteld door de Universiteit van Amsterdam en laat de overwinsten zien die hypotheekverstrekkers verdienen op de hypotheekrente bovenop de "historisch normale winst".

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.