Ads Top

NII vergroot financieringsmogelijkheden Nederlandse economie

De Nederlandse Vereniging van Banken is positief over de oprichting van de Nederlandse Investeringsinstelling. Banken zullen het NII dan ook graag met hun kennis en expertise bijstaan.

Door het NII wordt het voor institutionele beleggers makkelijker om in Nederlandse projecten en bedrijven te beleggen. Dat is belangrijk omdat de financieringsbehoefte van de Nederlandse economie zal toenemen als de economie aantrekt. Een grotere allocatie van institutioneel geld in de Nederlandse economie is een welkome aanvulling op bestaande bancaire financiering en past geheel in de trend van verbreding van de financieringsmarkt.

De bereidheid van institutionele beleggers om te investeren is essentieel voor het realiseren van de financieringsopgaven op het terrein van infrastructuur, onderwijs, woningbouw, zorg en duurzame energie. De steun voor een fonds voor achtergesteld vermogen aan het MKB is van belang voor ondernemers met een goed plan maar met onvoldoende eigen vermogen.

1 opmerking:

 1. De "crisis" is het gevolg van de daling van de geldhoeveelheid. Geld is geschapen door kredietverstrekking en is vernietigd bij het aflossen van kredieten. Er is nooit gelddekking geschapen voor de renteverplichtingen. Omdat sinds 2008 is besloten de buffers van de banken verplicht te laten groeien is de geldcreatie afgenomen. Tot 2008 leek het "goed" te gaan omdat de kredietgroei net voldoende was om de rente te betalen met schulden geschapen door kredietgroei. De economie kan niet anders dan krimpen. Krimp is een zekere zaak en investeringen in het algemeen zullen falen in een krimpende economie.

  NII zal geen bankvergunning hebben, dus geen multiplier, geen geldschepping. Elke NII geleende Euro moet eerst bestaan.

  Veel kredieten lopen gevaar voor falen in een krimpende economie terwijl elke geldinjectie zal in een zekere mate leiden tot minder gemiste aflossingen.

  NII injecteert bespaard geld in een krimpende economie:
  - het is zo goed als zeker dat er een negatieve marge hierop zal volgen met de pensioenspaarders als gedupeerden;
  - de enigen die hiervan zullen profiteren zijn de banken die iets meer aflossingen zullen zien geschieden.

  Ondanks alle voor de schijn goede bedoelingen die de NII "initiatiefnemers" roeptoeteren, lijkt deze hele NII actie op een verhulde pensioenroof door de banken en past in de lijn van de groeiende druk op de pensioenfondsen om de hypotheken (waar ongeveer 1/4 al onderwater staan) over te nemen van de banken.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.