Ads Top

Vrijwilligers maken jongeren financieel wijs

Steeds meer jongeren kampen met schulden. Er is een grote behoefte aan onderwijs over geldzaken. Voorkomen is beter dan genezen.

Een groeiend aantal jongeren steekt zich in de schulden. Van de thuiswonende mbo-studenten heeft 15 procent een gemiddelde schuld van 700 euro, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Voor 23 procent van de uitwonende mbo’ers is dat gemiddeld 2.500 euro.

De behoefte aan financiële educatie bij mbo-instellingen is groot, vertelt directeur Gijs Wintzen van Stichting Leven En Financiën (LEF). “Dat merken we elke dag. Aan acquisitie bij scholen hoef ik geen tijd te besteden. Dat kun je een luxe noemen, maar het geeft ook een probleem weer.” Stichting LEF biedt mbo-opleidingen een lesprogramma dat bestaat uit 4 delen van anderhalf uur. Twee gastdocenten verzorgen deze lessen. Dit zijn vrijwilligers die werken als financieel adviseur. LEF beschikt over een groep van zo’n 500 vrijwilligers.

Stichting LEF richt zich op mbo-studenten, omdat die “wel leren spenden, maar niet leren sparen”, zegt Wintzen. “Mbo-studenten staan vol in het leven: ze hebben mobiele telefoons, ze staan continu bloot aan online verleidingen en reclame. Ze hebben geen geld meer in handen; het is allemaal giraal. Ze hebben ook bijna allemaal inkomsten en wonen vaak nog thuis. Als ze eenmaal het huis uitgaan, hebben ze nooit geleerd te budgetteren. Wij willen ze zelfstandig en zelfredzaam maken.” Het gaat ook om een grote groep van ruim een half miljoen jongeren, stelt Wintzen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.