Ads Top

ICTKeurmerk wapen tegen banken

Als reactie op de nieuwe regels die de banken begin dit jaar invoerden voor veilig telebankieren is nu het ICTKeurmerk geïntroduceerd. Hiermee wordt consumenten een wapen in handen gegeven wanneer hun bank weigert de schade te vergoeden omdat de klant wordt verweten dat deze voor het telebankieren een onveilige computer heeft gebruikt.

Een van de nieuwe regels van de banken betreft de technische veiligheid van de computerapparatuur. Brancheorganisatie ICTWaarborg speelt hierop in met een keuring van de apparatuur, waardoor slachtoffers van fraude bij internetbankieren niet meer kan worden verweten dat zij op dat gebied nalatig zijn geweest.

"Banken proberen op dit moment onder een schadevergoeding uit te komen, door de schuldvraag bij het slachtoffer neer te leggen. Dat is de omgekeerde wereld. Consumenten moeten zich hiertegen kunnen weren. Daarom is het ICTKeurmerk ontstaan," zegt Sander Vale, voorzitter van ICTWaarborg. "Wanneer de computer waarmee is getelebankierd dit keurmerk heeft, kan de bank niet meer beweren dat deze onveilig was."

Afgelopen woensdag reikte Vale aan de eerste 100 ICT-specialisten die in Houten met succes de opleiding tot Keurmeester van het ICTKeurmerk hebben gevolgd het bijbehorende certificaat uit.

1 opmerking:

  1. ICTWaarborg heeft besloten het ICTKeurmerk nog meer inhoud te geven door consumenten die het keurmerk hebben en het slachtoffer zijn van bankfraude via internet tot maximaal € 5.000,- schadeloos te stellen.

    Aanleiding hiervoor was de vraag "wat als de bank ondanks een Keurmerk-certificaat toch niet uitkeert?" ICTWaarborg gaat er van uit dat de kans dat dit gebeurt klein is, maar wil aan de onzekerheid een einde maken door een zekerheidsstelling tot € 5.000,- af te geven wanneer bezitters van een ICTKeurmerk-certificaat het slachtoffer worden van malafide internetpraktijken met betrekking tot hun bankrekening. De voorwaarden die daarbij van toepassing zijn vindt u hier.
    Aan het ICTKeurmerk is dus voortaan ook een garantie met betrekking tot de schadeloosstelling consumenten verbonden. Daarmee krijgt het ICTKeurmerk dat tot doel heeft consumenten veilig te laten internetten nog meer waarde.

    Het ICTKeurmerk is een keurmerk voor ICT-apparatuur die voldoet aan de maximaal haalbare beveiliging met betrekking tot internetonveiligheid. Na de keuring ontvangt de consument een rapport waarin wordt omschreven welke apparatuur is gekeurd en op welke onderdelen. Dit keuringsrapport kan de consument aan de bank overleggen als wordt getwijfeld of hij wel alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om fraudeproblemen te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.