Ads Top

Particulier is de nieuwe financier van het MKB

De rol van de huidige bedrijfsfinanciers is in rap tempo aan het veranderen. Er worden nog wel financieringen door banken verstrekt, maar ondernemers zijn voor kapitaal meer-en-meer op zoek naar alternatieven. Eén van die alternatieven is crowdfunding of volgens het platform kapitaalopmaat.nl kun je beter spreken van crowdfinancing.

Of het nu crowdfunding of crowdfinancing is, één woord zit er in ieder geval in en dat is crowd. Het principe van vele "kleintjes" maken één grote is bij beide het geval. Alhoewel je bij crowdfinancing ziet dat het gemiddelde geïnvesteerde bedrag bij bedrijfsfinancieringen een stuk hoger ligt dan bij andere crowdfundingvormen, zoals bijvoorbeeld reward (vooraf kopen), donaties of goede doelen.

Sinds de officiële lancering van Kapitaalopmaat.nl op 13 februari jongstleden hebben 12 ondernemers hun plannen op het crowdfunding platform gepresenteerd, waarvan inmiddels 7 succesvol. In totaal is hiermee bijna een half miljoen euro gefinancierd, hoofdzakelijk door particulieren (80%) met een gemiddeld geïnvesteerd bedrag van Euro 2.400,-.

"Geld is niet het probleem!" zegt Pim van de Velde van Kapitaal Op Maat. "In Nederland is voldoende geld beschikbaar, alleen rendeert het onvoldoende. Waarom zou je op de spaarrekening genoegen moeten nemen met 1,5% rente? Volgens het CBS ligt het spaartegoed van alle Nederlanders gezamenlijk ergens tussen de 325 en 350 miljard euro. Mijn advies aan spaarders is: laat het vermogen voor je werken! Het is een misverstand dat investeren of beleggen alleen is weggelegd voor de "rijken". Wij zien veel investeerders die heel verstandig in meerdere projecten bijvoorbeeld Euro100,- investeren."

Crowdfinancing is populair in Nederland. Crowdfunding consultancy Douw&Koren presenteerde onlangs de meest recente cijfers. In de eerste helft van 2014 werd in Nederland voor 23 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat was in 2013 totaal 32 miljoen euro. Van de Velde: "Dat geeft nog maar eens aan dat crowdfinancing stevig aan het groeien is. De verwachting voor 2015 is zelfs dat het richting de 85 miljoen euro gaat."

Als het om geld gaat en meer specifiek over investeren dan praat je over vertrouwen, risico's en zekerheden. Van de Velde: "Bij het maken van onze plannen om een platform op te richten is in een vroeg stadium door ons al nagedacht welke zekerheden wij zelf als platform willen bieden. Zo hebben wij bijvoorbeeld een AFM ontheffing, lopen de geldstromen van de investeringen via bankrekening Stichting Derdengelden Kapitaal Op Maat. En werken wij met een beproeft controllingmodel waarmee wij de ondernemingsplannen kwalitatief en kwantitatief toetsen. Maar wat ons echt onderscheid is de factor "mens". De 7 ondernemers en oprichters van Kapitaal Op Maat hebben elk hun specifieke eigenschappen, kennis en ervaring. Dat is niet zo makkelijk te kopiëren."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.