Ads Top

Eigen risico verhogen - Wel of niet doen?

Ook in 2015 bespaar je weer fors op je zorgverzekering als je kiest voor een hoger eigen risico. Je eigen risico maximaal verhogen (met 500 euro), levert je een gemiddelde korting op van 236 euro per jaar, blijkt uit een berekening van de vergelijkingssite Geld.nl. De grootste besparing haal je bij Anderzorg. Deze verzekeraar geeft je 324 euro korting op je basisverzekering bij het maximale eigen risico. 

“Maar je eigen risico verhogen is natuurlijk alleen een slimme besparing als je een weloverwogen keuze maakt”, waarschuwt Sieto de Vries van Geld.nl. Waar moet je op letten als je overweegt je eigen risico te verhogen? Geld.nl zet de belangrijkste overwegingen op een rij.

 Niet alle zorg die de basisverzekering vergoedt, valt onder je eigen risico. De huisarts(-enpost), zorg voor kinderen tot 18 jaar en de wijkverpleegkundige zijn vrijgesteld van het eigen risico. Maak je alleen gebruik van deze zorg, dan kun je dus gewoon je eigen risico verhogen.

Verwacht je gebruik te maken van ziekenhuiszorg of gebruik je medicijnen? Dan is je eigen risico verhogen vaak niet verstandig, omdat deze kosten voor rekening komen van je eigen risico.

Veel mensen denken dat je eigen risico verhogen alleen interessant is als je nooit zorg nodig hebt. Dit is niet zo. Zoals hierboven aangegeven, valt niet alle zorg onder het eigen risico. Maar ook als je zorg nodig hebt die wel onder je eigen risico valt, kun je slim besparen door het eigen risico te verhogen.

 Het standaard eigen risico bedraagt 375 euro. Verwacht je volgend jaar niet meer dan 375 euro aan kosten te maken die vallen onder het eigen risico? Dan loont het verhogen van je eigen risico altijd.

Het eigen risico verhogen brengt ook risico met zich mee. Maar dit risico is beperkter dan veel mensen denken. Verhoog je je eigen risico met 500 euro dan is het niet zo dat je euro extra risico loopt. Je hebt nl. gemiddeld 236 euro minder premie betaald. Kortom, het risico is dan gemiddeld 264 euro.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan dus altijd gebeuren dat je ineens toch zorg nodig hebt die onder het eigen risico valt. Je moet dit eigen risico dan wel kunnen opbrengen. Het is daarom alleen rendabel je eigen risico te verhogen als je dit bedrag echt kunt betalen.

De Vries van Geld.nl: “Je kunt de kosten van het eigen risico slim opvangen door het bedrag dat je uitspaart aan premie elke maand op de spaarrekening te zetten. Zo heb je wat geld achter de hand en valt de schade mee als je ineens toch zorg nodig hebt. En heb je aan het einde van het jaar het geld niet nodig gehad, dan heb je een mooi extraatje.”

Je eigen risico verhogen kan ook rendabel zijn als je slim gebruik weet te maken van de extra vrijstellingen die sommige verzekeraars hanteren. Zo zijn bij alle verzekeraars die vallen onder de coöperatie VGZ, zoals Univé, VGZ, ZEKUR en Bewuzt, voorkeursmedicijnen vrijgesteld van het eigen risico. Gebruik je geneesmiddelen die op de voorkeurslijst van deze verzekeraars staan, dan kun je bij hen dus gerust je eigen risico verhogen.

Gebruik je veel zorg die onder het eigen risico valt, dan is je eigen risico verhogen dus niet verstandig.  Houd er in 2015 ook rekening mee dat de zintuiglijke gehandicaptenzorg en het tweede en derde jaar verblijf in een GGZ-instelling verhuizen van de AWBZ naar de basisverzekering. Voor deze zorg betaal je een eigen risico. De wijkverpleegkundige, die ook uit deze regeling naar de zorgverzekeraars gaat, is vrijgesteld van het eigen risico.

Heb je echter weinig zorg nodig en  kun je het eigen risico opbrengen als het nodig is, dan is je eigen risico verhogen zeker de moeite waard. Het extra eigen risico, is zeker na aftrek van de korting, beperkt en je betaalt fors minder aan premie. Hieronder zie je per eigen risicobedrag welke verzekeraar de goedkoopste polis biedt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.