Ads Top

Aanhoudingen en doorzoekingen in onderzoek naar witwassen met betaalkaarten

De FIOD heeft vandaag in een strafrechtelijk onderzoek naar fiscale fraude en witwassen in Zeewolde een 31-jarige man aangehouden. Op Schiphol is een 59-jarige man aangehouden. De FIOD doorzocht een woning in Zeewolde waar de 31-jarige man verbleef. Gelijktijdig hebben de Deense autoriteiten op verzoek van de Nederlandse autoriteiten de woning van de 59-jarige verdachte in Denemarken doorzocht.

De 59-jarige Nederlander - die sinds 2012 in Denemarken woont - wordt ervan verdacht over tegoeden te beschikken op buitenlandse rekeningen die hij niet heeft opgegeven bij de Belastingdienst. Die tegoeden zouden niet te verklaren zijn uit de reguliere inkomsten die hij opgeeft bij de fiscus. Vanaf 2009 heeft hij door opnames met debet en creditcards circa 500.000 euro opgenomen van die buitenlandse rekeningen. De 31-jarige man zou hem vanaf 2012 daarbij hebben geholpen, door in Nederland geld op te nemen met een buitenlandse betaalkaart en door contant geld te storten op de rekening van de andere verdachte.

De 59-jarige man wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting en het witwassen van ten minste circa 500.000 euro. De 31-jarige man uit Zeewolde wordt verdacht van het medeplegen van witwassen. De FIOD heeft naast beslag op administratie ook beslag gelegd op een woning in Zeewolde en 12.500 euro contant geld.
Project debet- en creditcards

De vermoedelijke fraude is op het spoor gekomen door onderzoek van de Belastingdienst. De fiscus analyseert de gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse debet- en creditcards. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

De Belastingdienst werkt hierbij nauw samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie. Daardoor kan het verbergen van inkomsten en vermogen in het buitenland niet alleen leiden tot naheffingsaanslagen en boetes van de Belastingdienst, maar ook tot strafrechtelijk onderzoek. Deze samenwerking heeft inmiddels geleid tot diverse lopende onderzoeken van de FIOD en het Openbaar Ministerie naar fiscale fraude en witwassen.

Belastingplichtigen met verzwegen inkomsten en/of (buitenlands) vermogen kunnen gebruik maken van de zogenoemde ‘inkeerregeling’. De inkeerregeling houdt in dat mensen tegen een lagere boete hun tot nu toe niet gemelde inkomen of vermogen bij de Belastingdienst kunnen aangeven. De boete bij inkeer bedraagt 30% van de ontdoken belasting. Met ingang van 1 juli 2015 bedraagt deze boete 60%. Als de Belastingdienst zelf ontdekt dat mensen verzwegen inkomen of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot 300%.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.