Ads Top

EU-uitspraak Starbucks/Fiat: 'Doe meer tegen belastingontwijking'

Oxfam Novib verwelkomt het oordeel van de Europese Commissie, dat een overeenkomst tussen de Nederlandse belastingdienst en Starbucks neerkomt op staatssteun. Deze uitspraak is een steun in de rug in de strijd tegen internationale belastingontwijking door grote internationale bedrijven. Oxfam Novib roept de Commissie op nu ook uitgebreid onderzoek te doen naar de meer dan 300 gevallen van mogelijke belastingontwijking door grote bedrijven, die vorig jaar dankzij het LuxLeaks-schandaal naar voren kwamen.

Esmé Berkhout, belastingdeskundige van Oxfam Novib: 'Het is onaanvaardbaar dat grote bedrijven niet hun eerlijke aandeel aan belastingen betalen. Wereldwijd lopen overheden daardoor inkomsten mis, die hard nodig zijn om iets te doen aan de extreme ongelijkheid, en waar gezondheidszorg, onderwijs en andere publieke diensten verbeterd kunnen worden. Om het vertrouwen van burgers in het belastingstelsel te herstellen moet de EU aanvullende maatregelen nemen tegen belastingontwijking.'

Oxfam Novib verwacht van de Europese Commissie dat ze zware boetes oplegt, wanneer Europese regels voor staatssteun worden geschonden. De Europese Unie kan daarnaast een duidelijke definitie en criteria opstellen om belastingparadijzen te kunnen identificeren. Daarmee kunnen zwarte lijsten worden opgesteld en sancties opgelegd. Tot slot is het tijd dat de EU grote internationale bedrijven verplicht volledige openheid te geven over waar ze actief zijn (omzet, personeel, etc.) en hoeveel belasting ze betalen in elk land waar ze actief zijn. Na dergelijke publieke 'country by country-reporting' kunnen bedrijven sneller ter verantwoording worden geroepen wanneer blijkt dat zij hun winsten naar belastingparadijzen verschuiven.

Oxfam Novib wil ook dat Nederland meer doet. Berkhout: 'Minister Dijsselbloem zei in 2014 dat als de belastingafspraken met Starbucks niet zouden kloppen, het beleid zou worden aangepast. We roepen Nederland nu dan ook op verder te gaan dan slechts informatie over tax rulings uit te wisselen met andere belastingdiensten, zoals inmiddels is toegezegd. Nederland moet samen met andere landen een einde maken aan excessieve belastingconcurrentie en zich volop inzetten voor publieke transparantie.'

Tot slot onderstreept de aankondiging van vandaag het belang van juridische bescherming van klokkenluiders, die het risico namen om de systematische belastingontwijking door grote bedrijven in Europa aan de orde te stellen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.