Ads Top

Rabobank ondersteunt VN - World Food Programme

De Rabobank heeft zich als enige Nederlandse partij verbonden aan een initiatief van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties. Een consortium van internationale organisaties uit de publieke en de private sector creëert samen een platform dat de positie van arme, kleine boeren in ontwikkelingslanden zal versterken. Naast het World Food Programme en Rabobank bestaat het consortium uit AGRA, Bayer, GrowAfrica, de International Finance Corporation, Syngenta en Yara International. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer ondertekende vandaag in Davos een “Memorandum of Understanding”.

Veel boeren in ontwikkelingslanden hebben te maken met onzekerheid over de prijs die ze na de oogst voor hun producten krijgen. Afnemers wachten vaak tot het einde van het seizoen om op de vrije markt tegen zo laag mogelijke prijzen te kunnen kopen. Dit belemmert boeren in hun ontwikkeling. Om het planten, zaaien, verzorgen en oogsten van producten te stimuleren, zorgt het platform ervoor dat afnemers vooraf garanties geven over de minimumprijs waartegen ze de producten na de oogst zullen kopen. Het platform biedt naast financiering ook opleiding en andere vormen van ondersteuning.   
 
Rabobank zal oplossingen bieden voor oogstfinanciering, zodat boeren de periode kunnen overbruggen van de aankoop van zaaizaden en meststoffen tot de oogst en verkoop van de producten. Rabobank zal ook een bijdrage leveren aan het financiële risicomanagement van het nieuwe platform, dat bijvoorbeeld bestand moet zijn tegen de gevolgen van misoogsten en droogte. Daarnaast stelt Rabobank de kennis en het netwerk beschikbaar van Rabobank Foundation en Rabo Development en haar partnerbanken.

Het platform is al operationeel in Rwanda, Tanzania en Zambia, waar inmiddels in totaal al 75.000 boeren participeren. In de komende drie jaar zal het World Food Programme het platform uitbreiden naar 25 Afrikaanse landen, waardoor 1,5 miljoen boeren kunnen deelnemen. Het doel is om contracten ter waarde van USD 750 miljoen af te sluiten met lokale, regionale en internationale kopers. Het initiatief richt zich op producten die lokaal geconsumeerd worden, zoals bonen, maïs, kikkererwten, linzen en zonnebloempitten. Exportproducten als koffie en cacao vallen erbuiten. Ook het World Food Programme, dat zelf jaarlijks voor een miljard dollar aan voedsel koopt voor noodhulp en andere voedselprogramma's, wordt een belangrijke partij. Het zal tien procent van haar inkopen doen via het nieuwe marktplatform.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.