Ads Top

FBD Bankmensen: AFM belemmert groei crowdfunding

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft crowdfunding geen reële kans. Dat vreest FBD Bankmensen, dat professionals bij het bankwezen detacheert en in die hoedanigheid een dwarsdoorsnee van de bankensector ziet. De investeringstoets voor crowdfunding, die op 1 april ingaat, zou investeerders afschrikken en ze niet het juiste inzicht verschaffen.

'Crowdfunding maakt een stormachtige groei door, maar het is de vraag of de markt deze investeringstoets aankan. Nieuwe initiatieven, die de rol van traditionele partijen overnemen, verdienen meer ruimte dan ze nu krijgen”, aldus Henk Kelder, directeur van FBD Bankmensen. “Ik hoop dat de AFM volgende vernieuwingen meer ruimte geeft; de groei van de Nederlandse economie is juist afhankelijk van financiële innovaties.'

De toezichthouder verplicht investeerders vanaf 1 april om een toets te maken als ze via crowdfunding meer dan 500 euro willen investeren. Deze maatregel moet investeerders wijzen op het risico van het beleggen in crowdfunding. Diverse partijen vrezen dat de investeringstoets leidt tot een administratieve rompslomp, die uiteindelijk verlammend werkt.

Kelder: 'De toets geeft daarbij ook geen inzicht in de belegging, maar vraagt slechts naar de kennis die de belegger heeft van crowdfunding. Daarmee wordt alleen duidelijk dat crowdfunding – zoals elke belegging – een risico heeft. De toets maakt niet inzichtelijk welk risico gepaard gaat met investeringen in dit specifieke crowdfundingsproject, terwijl dat informatie is waar beleggers wat aan hebben. De toets lijkt zijn doel dan ook niet te raken.'

Wat is het nadeel van een rem op crowdfunding? Bancaire partijen moeten grotere reserves aanhouden, waardoor er minder kapitaal beschikbaar is om economische groei mogelijk te maken. Crowdfunding levert dat kapitaal. De crowdfundingsmarkt verdubbelt de laatste jaren structureel en kwam afgelopen jaar uit op 125 miljoen euro.

Waarom komt de AFM in actie? “Het is een logische reflex om na een ramp, zoals de financiële crisis, regels en maatregelen op te stellen om een volgende ramp te voorkomen”, aldus Kelder. “Deelname in het financieel verkeer gaat echter niet zonder risico’s; dat toont ook de laatste crisis aan. De (groot)banken kunnen failliet gaan. Risico’s zijn alom aanwezig en beperken zich niet tot nieuwe spelers of producten, zoals crowdfunding. Het is belangrijk dat de AFM dat eerlijk communiceert.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.