Ads Top

Kredietverlening in zwaar weer ondanks verruimingsbeleid ECB

Net als bij de hypotheek- en spaarrentetarieven zet de dalende trend met betrekking tot de rentes voor consumptief krediet zich nog steeds voort, mede dankzij het verruimingsbeleid door de Europese Centrale Bank (ECB). Toch lijkt de monetaire verruiming door de ECB niet te werken, de kredietverlening aan huishoudens is de afgelopen jaren daarom flink afgenomen.

'Als de ECB het geld dat gereserveerd is voor het opkopen van leningen direct aan de burger zou hebben gegeven, dan zou iedere man, vrouw en kind in de eurozone 3271 euro hebben ontvangen'. Zo becijferde QE for People - een coalitie van verschillende Europese partijen die betogen dat het huidige beleid van de ECB niet werkt.

Afgelopen december riepen 65 Europese economen de ECB op om het beleid om te gooien en niet langer geld te pompen in het financiële systeem maar rechtstreeks in de reële economie. Zij betoogden dat het programma, waarbij de centrale bank voor 60 miljard euro per maand aan voornamelijk staatsleningen opkocht van financiële partijen, niet werkte.De ECB trok zich niets aan van deze conclusie en heeft haar maandelijkse opkoopprogramma begin deze maand verhoogd naar 80 miljard euro.

Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) was eind 2015 door Monetaire Financiële Instellingen (MFI’s) in totaal voor 19,43 miljard euro krediet verstrekt aan de sector huishoudens. Dat bedroeg een jaar eerder nog bijna 21 miljard euro. Een daling van ruim 7,3 procent. Dit ondanks dat de rente op consumptief krediet ook is gedaald.

Voor doorlopend krediet en de persoonlijke lening, geldt dat in 2011 het hoogtepunt van 11 procent werd bereikt. De stijging van de tarieven in 2011 was het gevolg van een kortstondige stijging van de ECB rente eerder dat jaar. Een aantal producten hanteerde zelfs tarieven van maar liefst 16 procent.

Uit een special item van moneyview blijkt dat ten opzichte van 2011, de rentetarieven inmiddels behoorlijk zijn gedaald. Zo ligt de gemiddelde laagste rente voor een doorlopend krediet en persoonlijke lening momenteel onder de 7 procent. Wanneer een kredietverstrekker gebruik maakt van een vaste rente bij een persoonlijke lening is een klant zelfs verzekerd van het lage tarief dat wordt aangeboden.

Toch heeft de afgelopen jaren een daling van de hoeveelheid uitgeleend krediet plaatsgevonden. De kredietverlening in de vorm van het gemiddelde bedrag dat in 2015 maandelijks door MFI’s is uitgeleend aan huishoudens is vergeleken met 2014 ruim 10,5 procent gedaald. Daarmee komt het gemiddeld uitstaande bedrag aan de sector huishoudens voor de afgelopen 5 jaar op een daling van bijna 30 procent.

2 opmerkingen:

  1. ING heft de doorlopend krediet op en moet je afbouwen in 3 jaar, gek he dat de kredietverstrekkers steeds minder krediet verstrekt. Zwaar weer doen ze toch echt zelf om kredieten op te heffen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ongelooflijk, maar waar God is altijd geweldig. Na een aantal releases van mijn aanvraag door de bank, kreeg ik een lening door een zeer vriendelijke dame. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met haar via e-mail naar: marilinetricha@mail.ru het biedt leningen van € 3.000 tot € 3.000.000 aan iedereen kunnen terugbetalen met rente tegen een laag tarief van 2 % twijfel er niet aan dat bericht. Dit is een perfecte werkelijkheid. Verspreid het woord aan vrienden en familie die in nood zijn.
    terugbetaling begint vijf maanden na ontvangst van uw krediet
    God zegene u.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.