Ads Top

CFA Institute wijst op impact van robo-adviseurs op vermogensbeheer


Van het toenemend aantal fintech-innovaties zullen robo-adviseurs de grootste impact hebben op de financiĆ«le dienstverleningssector op de korte (Ć©Ć©n jaar) en de middellange termijn (vijf jaar). Dat blijkt uit een rondvraag onder haar leden door CFA Institute, de wereldwijde organisatie van beleggingsprofessionals. Een overweldigende meerderheid van de respondenten (70 procent) denkt dat de meer vermogende beleggers positief beĆÆnvloed zullen worden door geautomatiseerde financiĆ«le adviesdiensten vanwege bijvoorbeeld lagere kosten, verbeterde toegang tot advies en verbeterde productkeuzes.

Het Fintech-onderzoek, dat de meningen van CFA Institute-leden wereldwijd peilde, acht het onwaarschijnlijk dat geautomatiseerde financiƫle hulpmiddelen de persoonlijke interactie met de adviseur van vlees en bloed zal vervangen bij de professionele beleggers en zeer vermogende particulieren. Het achterliggende idee is dat het specifieke karakter van financieel advies aan deze marktsegmenten niet zo ontvankelijk is voor gestandaardiseerde en geautomatiseerde hulpmiddelen zoals die door robo-adviseurs worden geleverd. Deze beleggersgroepen, met een grote beleggingsportefeuille en potentieel diverse en complexe beleggingsbehoeften, blijven hoogstwaarschijnlijk de voorkeur geven aan persoonlijk, menselijk advies.

De respondenten verschillen het meest van mening over de impact van financiƫle advieshulpmiddelen op marktfraude/misleidende verkoop en op de kwaliteit van de dienstverlening. Grofweg de helft van de respondenten denkt dat de toenemende gangbaarheid van financiƫle advieshulpmiddelen marktfraude en misleidende verkoop in de hand werkt, terwijl de andere helft juist denkt van niet. Toch benadrukken beleggingsprofessionals dat fouten in de algoritmen van geautomatiseerd financieel advies het grootste risico vormen dat robo-adviseurs met zich meebrengen (46 procent van de respondenten, een meerderheid), gevolgd door misleidende verkoop (30 procent) en zorgen over gegevensbescherming (12 procent).

Het onderzoek ging daarnaast dieper in op de impact van blockchaintechnologie, het gehanteerde grootboek waarop virtuele valuta’s gebaseerd zijn en waarvan de mogelijkheden worden onderzocht door de financiĆ«le dienstverleners. Het onderzoek toonde aan dat leden clearing en afwikkelingen, alternatieve valuta en commerciĆ«le bankactiviteiten als de top 3 zien van gebieden die waarschijnlijk de meeste invloed zullen ondervinden van blokchaintechnologie. en dat beleggingsprofessionals er nog niet van overtuigd zijn dat beleggers hierdoor altijd beter af zijn.” 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.