Ads Top

PSD2 gaat niet meer over PSD2 alleen

PSD2 is een veelbesproken onderwerp in bankenland. In het kort: indien klanten toestemming verlenen, stelt de nieuwe wetgeving banken vanaf 2018 verplicht om derden toegang tot de betaalrekening te geven. De primaire reden vanuit de regelgever voor de nieuwe PSD2-wetgeving is het stimuleren van innovatie. Meer openheid zorgt voor meer concurrentie met als gevolg een efficiënter Europees betaallandschap én meer keuze voor klanten. Klinkt aantrekkelijk, maar gaat het ook echt zo werken?

Het internet staat vol met de (mogelijke) impact van de PSD2-wetgeving voor banken. De consensus is eenvoudig samen te vatten: het zal zorgen voor meer toetreders en meer concurrentie. Het biedt financiële instellingen echter ook nieuwe kansen. Door bijvoorbeeld meer open APIs aan te bieden in een nieuwe rol als platform.

Ook op nieuwe toetreders heeft PSD2 impact. Een open betaallandschap creëert voor hen veel mogelijkheden, maar ook (weliswaar bescheiden) extra regulering. Zonder een specifieke licentie mogen nieuwe toetreders immers geen toegang vragen tot de betaalrekening van klanten.

Uiteindelijk gaat het vooral om de impact op klanten, om jou als particulier, zelfstandige of ondernemer. Jij bent de eigenaar van jouw betaalrekeningen en jouw data. Veel klanten zullen niet zomaar toegang geven. Maar dat weerhoudt nieuwe toetreders er niet van alles uit de kast trekken om ze daartoe te bewegen. PSD2 is daarmee een aanjager van innovatie in de financiële sector. In een open landschap zijn er immers talloze toepassingen te verzinnen voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Multi bank applicaties, betalen via sociale media of afrekenen met de app van de supermarkt liggen voor de hand. Denk ook aan financieel advies op basis van jouw rekeningen, automatische optimalisatie van persoonlijke financiën of goedkoper krediet op basis van saldo.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.