Ads Top

'ING investeert opnieuw vele miljoenen in vervuilende kolenbedrijven'

"ING heeft een lening verstrekt van 300,1 miljoen euro aan Uniper, de fossiele afsplitsing van Eon, die in de afgelopen week naar de beurs is gegaan in Frankfurt," zo meldt Eerlijke Bankwijzer. Uniper is eigenaar van kolen- en gascentrales in verschillende landen. ING is de enige Nederlandse bank die investeert in dit bedrijf. ING heeft ook plannen tot financiering van een nieuwe kolencentrale in Indonesië. Dit is tegenstrijdig met het in november 2015 aangescherpte kolenbeleid van ING, waarin de bank zegt geen nieuwe kolencentrales meer te financieren. De Eerlijke Bankwijzer en BankTrack roepen ING op om alle financiering van kolenbedrijven te stoppen en leningen aan fossiele energiebedrijven stapsgewijs af te bouwen.

Ike Teuling, woordvoerder Eerlijke Bankwijzer: "ING maakt zich belachelijk met al haar mooie woorden over haar nieuwe kolenbeleid zolang het lening na lening blijft verstrekken aan kolenbedrijven. De bank slaat zich zelf op de borst over haar score op duurzaamheidsranglijsten maar hiermee blijft de bank, in tegenstelling tot diverse andere Nederlandse banken, hoofdzakelijk een fossiele bank. ING maakt onvoldoende tempo met de cruciale overstap naar hernieuwbare energie en draagt niet bij aan een effectieve aanpak van klimaatverandering zoals vorig jaar afgesproken in Parijs."

Uniper heeft kolen- en gascentrales in Nederland, maar heeft ook bijvoorbeeld belangen in gaspijpleidingen, opslagfaciliteiten en gasvelden in Rusland. Uniper lobbyt actief tegen sluiting van kolencentrales. Uniper werd door de bekende Duitse energiewetenschapper Heinz-Josef Bontrup beschreven als een 'sterfhuis', aangezien dit bedrijf niet inspeelt op de sterk toenemende vraag naar duurzame energie en bewust is afgestoten door voormalig moederbedrijf Eon. Eon gaat zich nu volledig richten op duurzame energie-opwekking.

Begin dit jaar verstrekte ING Bank nog een nieuwe lening van 100 miljoen aan de grootste Russische kolenproducent . Yann Louvel, klimaatwoordvoerder van BankTrack: "ING heeft eind 2015, aan de vooravond van de VN-Klimaattop, nieuw beleid op kolen ingevoerd waarin de bank duidelijk stelt geen nieuwe kolencentrales te financieren. Eind augustus 2016 werd bekend dat ING met een consortium van 5 banken in totaal $640 miljoen wil uitlenen aan een nieuwe kolencentrale in Indonesië, Cirebon 2. Dit is een flagrante schending van ING's nieuwe beleid. ING moet deze deal afblazen ".

In de afgelopen jaren leende ING Bank 8 keer meer aan fossiele energiebedrijven dan aan duurzame energiebedrijven, zo bleek uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer eind 2015.

Eerlijke Bankwijzer en BankTrack roepen ING Bank op haar kolenbeleid verder aan te scherpen en geen kredieten meer te verstrekken aan kolenbedrijven. ING dient duidelijke doelstellingen te stellen hoe de bank bij zal dragen aan een maximale temperatuurstijging van 1,5e graad, conform het Klimaatakkoord van de VN.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.