Ads Top

Ouders geven pubers te weinig financiële verantwoordelijkheid

Meer dan de helft van de ouders betaalt de volledige kosten van kleding, schoenen, en de smartphone van hun kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Dit aantal is gegroeid in vergelijking met drie jaar geleden. Toen betaalde 54% van de ouders de kosten van de mobiele telefoon volledig, nu is dat 61%. Kleding wordt door 56% van de ouders volledig betaald, dit was 48%. Hetzelfde geldt voor cadeaus in 2013 betaalde 17% van de ouders alle kosten hiervoor, nu is dat 29 %. Dit zijn de uitkomsten van het Nibud Scholierenonderzoek 2016 dat mede mogelijk is gemaakt door ING Nederland en het Nationaal Fonds Kinderhulp. Het Nibud houdt al 32 jaar de inkomsten en uitgaven van scholieren in de gaten. Ouders lijken vaker de geldzaken van hun kinderen over te nemen, in plaats van dat ze hun kinderen leren hoe ze zelf hun financiën moeten regelen. Het Nibud vindt dat ouders hun pubers meer zelf achter het ‘financiële stuur’ moeten zetten, in plaats van hun kinderen de rol van bijrijder te geven.

Het Nibud Scholierenonderzoek 2016 is uitgevoerd door het Nibud, met medewerking van ING en het Nationaal Fonds Kinderhulp. ING wil ouders ondersteunen bij de ontwikkeling van hun kind naar financiële zelfstandigheid. Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, worden vaak ook financieel bewuste volwassenen. Ouders spelen daarin een belangrijke rol. Hieronder staan de belangrijkste resultaten, klik hier voor het volledige onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn ook weergegeven in een infographic.

Scholieren hebben gemiddeld 112 euro per maand te besteden. Naast geld van hun ouders, verdienen ze ook zelf met een bijbaan. Van de scholieren krijgt 88% zakgeld, 38% kleedgeld en 47% heeft een bijbaantje. Drie jaar geleden hadden ze iets meer te besteden, 118 euro, toen verdienden ze meer met baantjes. Een doorsnee 12-jarige scholier heeft maandelijks 22 euro te besteden. Een 18-jarige bijna 10x zoveel: 206 euro. Het geld wordt vooral gebruikt voor snoep en snacks, cadeaus en uitgaan. Jongens kopen er ook graag games van en meisjes sieraden en make-up. 80% van de scholieren koopt online. De helft van de scholieren gebruikt zijn eigen iDEAL bij online aankopen en 30% die van hun ouders. 34% zegt dat zij nooit uitleg van hun ouders hebben gehad over hoe zij op een veilige manier kunnen online bankieren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.