Ads Top

Banken maken vaart met uitvoering Klimaatstatement

In de aanloop naar de Klimaattop in Parijs een jaar geleden brachten de Nederlandse banken een Klimaatstatement uit. In dit jaar zijn belangrijke stappen gezet in het inzichtelijk maken en verbeteren van de klimaatimpact van banken.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en medeondertekenaar van het statement: “De samenleving verwacht van bedrijven, ook in de financiële sector, dat zij bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Het Klimaatstatement Banken was daarop ons antwoord. Vandaag, op de dag van de Nationale Klimaattop, willen we laten zien dat we de daad bij het woord voegen. Banken hebben het afgelopen jaar een hele reeks aan nieuwe initiatieven genomen om onze bijdrage concreet te maken.”

Zo maken steeds meer banken transparant welke sectoren zij financieren. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een protocol opgesteld dat hierbij zal worden gebruikt. Ook onderzoeken banken samen met andere financiële instellingen welke methode de beste is om de CO2-uitstoot die samenhangt met financieringen en investeringen inzichtelijk te maken. Dat gebeurt binnen het Platform Carbon Accounting and Finance (PCAF) van banken en andere financiele instellingen. Sommige banken zijn al begonnen de klimaatimpact van hun kernactiviteiten te berekenen.

Banken ontwikkelen in hoog tempo nieuwe manieren om de directe en indirecte belasting van het klimaat te verminderen. Om energiebesparing te stimuleren, zijn het afgelopen jaar talrijke nieuwe initiatieven gelanceerd: van rentekortingen voor de duurzaamste MKB-bedrijven en gunstige financiering voor gemeenten en voor sportverenigingen die overstappen op LED-verlichting, tot meer leenruimte voor energiebesparing en handige apps die vastgoedbeleggers laten zien welke besparingsmaatregelen de moeite waard zijn en gefinancierd kunnen worden.

Om de opwekking van duurzame energie te bevorderen is er zowel een nieuw publiek-privaat investeringsfonds gestart voor hernieuwbare energieprojecten in ontwikkelingslanden als een achtergesteld leningenfonds voor Nederlandse projecten. Ook is een brochure uitgebracht met tips en tricks voor ontwikkelaars van kleine zon- en windprojecten in Nederland. Daarnaast hebben Nederlandse banken sinds het Klimaatstatement voor ruim 3,5 miljard euro aan nieuwe groene obligaties uitgegeven. Deze ‘green bonds’ maken de komende jaren projecten mogelijk op het gebied van waterbeheer, energie-efficiency, (ver)duurzaam(ing) vastgoed en (infrastructuur voor) duurzame energie.

Het Klimaatstatement Banken werd gepubliceerd voorafgaand aan de internationale klimaatconferentie in Parijs. Het daar gesloten ambitieuze klimaatakkoord is inmiddels door voldoende landen geratificeerd. Maar er is nog veel te doen, vindt Buijink: ‘Het akkoord van Parijs is een geweldig resultaat. Maar voor een echte doorbraak moet de prijs voor CO2-uitstoot omhoog, zoals DNB eerder dit jaar ook opmerkte in hun rapport ‘Tijd voor Transitie’. In de tussentijd gaan banken door op de ingeslagen weg, samen met hun klanten.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.