Ads Top

Dijsselbloem: BKR-registratie verwijderen mag en kan

Het verwijderen van negatieve registraties bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) uit Tiel is wel degelijk mogelijk en toegestaan. Bijvoorbeeld als kredietverstrekkers een fout hebben gemaakt of als ze de belangen van consumenten niet goed hebben afgewogen. Dat heeft minister Dijsselbloem van financiën geantwoord op Kamervragen van het CDA.

De antwoorden van de minister zijn een steun in de rug van het gespecialiseerde bureau Dynamiet Nederland, dat hierover strijd voert tegen het BKR. Dat beweert – begin dit jaar nog in tv-programma Radar – dat het verwijderen van dit soort registraties niet mogelijk is en dat Dynamiet consumenten misleidt met valse beloftes. Begin dit jaar en in 2015 oordeelde de rechter al dat dit wel kan en dat Dynamiet daar mensen bij kan helpen.

Volgens de minister kunnen negatieve registraties van mensen met een betalingsachterstand verwijderd worden als deze onterecht blijken te zijn. Dat kan na overleg of na een uitspraak van de rechter. Als de regels voor registratie niet correct worden nageleefd, is een registratie onterecht, aldus Dijsselbloem. Consumenten hebben daar al verschillende rechtszaken over gewonnen.

Volgens de minister moet een registratie proportioneel zijn en voldoen aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). ,,Een belangenafweging dient plaats te vinden op basis van beschikbare gegevens. Als de consument nadere gegevens verschaft, kan dit tot een nieuwe en meer volledige afweging door de kredietverstrekker aanleiding geven,” aldus Dijsselbloem. Daarmee zegt hij hetzelfde als de Hoge Raad in zijn arrest van september 2011.

Volgens de minister is verwijdering of aanpassing van een negatieve registratie slechts bij uitzondering aan de orde na afweging van alle (bijzondere) omstandigheden. Op dit moment hebben 721.000 Nederlanders een negatieve registratie wegens betalingsachterstanden bij het BKR.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.