Ads Top

Belastingdienst controleert ook op de camping

Tijdens de vakantieperiode controleert de Belastingdienst extra bij grensovergangen, pretparken en festivals op onterecht privégebruik van auto's van de zaak. Dat is inmiddels bekend. Maar de zakelijke rijder moet ook oppassen op de camping in het buitenland. Want vergeet niet, óók de Belastingdienst gaat op vakantie. 

Daarvoor waarschuwt belastingspecialist Rik Dekkers van belastingadvieskantoor Kroese Wevers in gesprek met crocolease.nl In de praktijk komt hij vaak zulke cases tegen. 'Ook de Belastingdienst gaat met het gezin naar Frankrijk en zodra zij vermoeden dat hun Nederlandse buren met hun zakelijke auto rijden, door bijvoorbeeld belettering, komt het notitieboekje tevoorschijn. Dan wordt het kenteken opgeschreven. Voor thuis.'

De doelgroep van zo'n dergelijke actie zijn werknemers die bij de Belastingdienst hebben aangegeven dat ze minder dan 500 kilometer per jaar privé rijden, maar deze grens toch overschrijden. 'Nog te vaak blijkt dat een auto van de zaak privé wordt gereden, zonder belasting af te dragen. Vooral vakantieperiodes blijken fraudegevoelig', zegt belastingspecialist Dekkers. 'Er is al gebleken dat jaarlijks 30 procent van de zakelijke bestuurders de 500 kilometergrens overschrijdt. Dan is het ook niet heel gek dat de Belastingdienst ook op de camping even extra om zich heen kijkt.' 

Een werknemer die aan de Belastingdienst verklaart om zijn auto alleen zakelijk te rijden, hoeft de waarde van de auto niet bij het loon op te tellen en hier dus geen belasting over af te dragen. Toch zijn er jaarlijks duizenden werknemers die, en dan vooral tijdens de vakantieperiode, de zakenauto voor privédoeleinden gebruiken. En juist daarom controleert de Belastingdienst in de zomermaanden extra bij drukke recreatieplekken zoals festivals, pretparken en grensovergangen.

Werknemers met een zakelijke auto overhandigen de Belastingdienst elk jaar een rittenregistratie waaruit blijkt dat het privégebruik van hun auto jaarlijks onder de 500 kilometer blijft. In dat geval hoeft er geen belasting te worden betaald over de auto want dan geldt er geen fiscale bijtelling. Wanneer een belastinginspecteur de rittenadministratie niet vertrouwt, worden de auto's nagetrokken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.