Ads Top

Hypotheek nog dit jaar kan het verschil maken tussen net wel of niet

Huizenkopers die nog dit jaar een hypotheek willen afsluiten moeten zorgen dat ze alle belangrijke documenten voor een snelle aanvraag klaar hebben liggen. Dan kan de hypotheekaanvraag worden ingediend zodra de gewenste woning is gevonden en kan de offerte nog dit jaar worden verstrekt. Als noodzakelijke stukken bij de aanvraag ontbreken, onvolledig of verouderd zijn, ontstaat er direct vertraging. Omdat de hypotheeknormen volgend jaar veranderen kan dat het verschil maken tussen net wel of net niet kunnen kopen.

Woningzoekers die maximaal moeten lenen om een huis te kunnen kopen doen er verstandig aan om nog dit jaar een bindende offerte aan hun geldverstrekker te vragen. Volgend jaar daalt de maximale hypotheek naar 100% van de woningwaarde, dit jaar is dat nog 101%. Bij een woning met een taxatiewaarde van 250.000 euro scheelt dat alleen al 2.500 euro aan leenruimte, die dit jaar nog kan worden gebruikt om een deel van de overdrachtsbelasting, de notariskosten of het hypotheekadvies te betalen.

Voor een snelle verwerking van de hypotheekaanvraag is het van belang dat essentiële documenten in één keer goed en volledig worden aangeleverd. Sommigen daarvan vragen meer tijd en aandacht, zoals de werkgeversverklaring, aangifte inkomstenbelasting van 2016, opgave van een DUO studielening, opgave van schenkingen of leningen en natuurlijk het koopcontract en taxatierapport van de woning. Kopers van nieuwbouwwoningen hebben een lijst van meerwerkkosten nodig en van zzp-ers kan een accountantsverklaring worden verlangd. De bank of hypotheekadviseur heeft een volledige lijst van documenten die de koper op orde moet hebben voor een snelle offerteaanvraag.

In loop van december sluiten de hypotheekloketten bij de meeste geldverstrekkers. Aanvragen die daarna worden ingediend kunnen dan niet meer worden getoetst volgens de normen van 2017, daarvoor gelden dan de normen van 2018. De nieuwe hypotheeknormen worden binnenkort bekend gemaakt. Vereniging Eigen Huis adviseert kopers om samen met hun adviseur na te gaan of de nieuwe hypotheeknormen hun financieringsmogelijkheden volgend jaar beperken en zo nodig een dossier te maken waarin alle stukken zitten die nodig zijn voor een soepele verwerking van de hypotheekaanvraag.

Veel jonge huizenkopers sluiten een maximale hypotheek af omdat ze al vrijwel alle bijkomende kosten uit eigen portemonnee moeten betalen. Dertig procent van de respondenten van de Eigen Huis Marktindicator ervaren de stijgende huizenprijzen daarom als een belemmering om een huis te kunnen kopen. Dat is een toename van 5 procentpunten in een maand tijd. De Eigen Huis Marktindicator is de afgelopen maand met één punt gestegen naar 113 punten. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt ligt daarmee weer op het niveau van mei tot en met juli van dit jaar.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.