Ads Top

Vermogend Nederland eet het liefst gewoon Hollandse kost

Nederland is een van de meest welvarende landen in de wereld. Toch zijn er ook in Nederland huishoudens met een aanzienlijk groter vermogen dan de gemiddelde Nederlander. Een groot onderzoek onder vermogende (> 500.000 euro vrij vermogen) en niet vermogende Nederlanders, geeft een verfrissende kijk in het leven van de rijkere huishoudens. Het onderzoek zoomt in op hun levensstijl, mediagebruik, wonen, zorg, financiën et cetera en is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van ABN AMRO MeesPierson.

Wat opvalt is dat het vergaarde kapitaal bij vermogenden vooral komt uit de eigen onderneming. Slechts 20% is in loondienst momenteel, tegenover bijna 60% van de niet vermogenden. Een derde is nu nog steeds actief als ondernemer en 40% werkt niet meer.

Veel meer dan gemiddeld hebben vermogende hun geld belegd en/of geïnvesteerd in vastgoed, bedrijven of duurzame initiatieven. Van de beleggers belegt bijna 60% duurzaam om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Overigens doneert 75% van de vermogenden aan goede doelen, wat overigens wel maar net hoger ligt dan hoeveel procent van de Nederlanders doneert (70%).
Een andere uitkomst die de aandacht trekt is dat 16% van de vermogenden hun vermogen volledig geheim houdt, niemand is hiervan op de hoogte. Dat zullen overigens niet de mensen zijn met een tweede huis. Zo heeft 18% een tweede huis in het buitenland. Favoriete land is Frankrijk, op de voet gevolgd door Spanje.

Vermogenden werken gemiddeld verder meer uur per week (37 uur vs 33 uur), gebruiken minder vaak social media (behalve LinkedIn, 47% vs 36%) en kijken op tv dubbel zo vaak naar nieuwsrubrieken (38% vs 19%). 

Het belangrijkste voordeel van het hebben van (veel) geld is dat dit hen financiële onafhankelijkheid en daarmee een gevoel van vrijheid geeft. Vermogenden geven het leven -wellicht om die reden- in ieder geval wel een hoger cijfer, namelijk een 8. Terwijl de gemiddelde Nederlander zijn of haar leven beoordeeld met een 7,1. Tevens brengt het hebben van geld ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee, wat behoorlijk wat mensen ervaren als een nadeel.

Wat ook interessant is om te zien is dat vermogende mensen op veel gebieden dan ook weer niet heel erg van de gemiddelde Nederlander verschillen. Er vinden niet meer of minder scheidingen plaats, bijna net zoveel mensen geven dus aan goede doelen en zo blijkt dat fitness is de belangrijkste sportbeoefening is.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.