Ads Top

Sparen voor je kind levert nauwelijks meer wat op

In navolging van de extreem lage spaarrentes voor spaarrekeningen, zijn nu ook de jeugdspaarrekeningen aan de beurt. Uit onderzoek van de vergelijkingssite Spaarrente.nl blijkt dat de gemiddelde rente op een vrij opneembare kinderspaarrekening het afgelopen jaar is gedaald van 0,49 naar 0,28 procent. “We zien dat vooral bij de grootbanken de rentes voor kinderspaarrekening erg laag zijn geworden. Bij ABN AMRO en Rabobank gelden al rentes van 0,05 en 0,10 procent voor sommige kinderspaarrekeningen”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Toch krijgen kinderen bij veel banken nog wel een iets hogere rente dan volwassen spaarders. Bij SNS Bank krijg je op de rekening Jeugd Sparen 0,45 procent rente. Terwijl de rente op de reguliere internetspaarrekening 0,25 procent is. Ook bij Argenta ligt de rente op de jeugdspaarrekening met 0,55 procent iets hoger dan op de gewone spaarrekening die 0,40 procent biedt.

Een kinderspaarrekening is voor banken een instrument om klanten al op jonge leeftijd aan zich te binden. Als het kind achttien jaar wordt, gaat de kinderspaarrekening meestal over in een reguliere spaarrekening bij dezelfde bank. De kans is groot dat het inmiddels volwassen ‘kind’ bij deze bank blijft. Daarnaast weten banken dat het geld op een kinderspaarrekening lang blijft staan, dus hebben ze er meestal een hogere rente voor over.

Wie toch een wat hoger rendement voor zoon of dochter wil, heeft verschillende mogelijkheden.

Als eerste kun je kijken naar spaarrekeningen met bonusrentes of waarop het geld vaststaat. Bij SNS Bank en Regio Bank krijg je op het product Zilvervloot Sparen bijvoorbeeld aan het einde van de looptijd één procent bonusrente per gespaard jaar (maximaal 10 procent).

Daarnaast bieden ASN Bank en Triodos Bank spaarplannen aan waarop het geld vaststaat tot de achttiende verjaardag van het kind. Hierop krijg je respectievelijk 1,40 procent en 1,10 procent rente.

Tot slot is er nog de spaarverzekering van DELA. Deze biedt een vaste rente van 2,00 procent. Ook hier staat het geld wel minimaal 10 jaar vast. Omdat het een verzekering is, valt je inleg niet onder het depositogarantiestelsel en gelden er voorwaarden met betrekking tot inleg en kosten. Kijk hier dus goed naar voor je een keuze maakt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.