Ads Top

'Ruim helft bedrijven grijpt BTW-verhoging aan voor verdere prijsstijging'

Het lage BTW-tarief gaat per 1 januari 2019 omhoog van zes naar negen procent. Onder dit tarief vallen onder andere boodschappen, de kapper en medicijnen maar ook boeken en theaterkaartjes. Uit onderzoek van strategie adviesbureau Simon-Kucher & Partners blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven voornemens heeft om de prijzen nog verder te verhogen dan de drie procentpunt BTW-stijging.

Tegelijkertijd heeft 38 procent van de bedrijven nog geen beslissing genomen over hoe om te gaan met de BTW-stijging. Dit lijkt met name te komen door de onzekerheid over de reactie van consumenten. 42 procent van de respondenten verwacht namelijk dat de consument geen begrip heeft voor de hogere prijskaartjes.

“Door de BTW-stijging worden de betreffende bedrijven geforceerd na te denken over hun prijsbeleid”, aldus Jos Eeland, Senior Director bij Simon-Kucher. “De betalingsbereidheid van de consument verandert niet per 1 januari. Een simpele verhoging van de prijzen met 3 procentpunt over het hele assortiment levert dan ook niet het beste resultaat voor omzet en winst. Zeker op het moment dat psychologische prijspunten als 9,99 euro worden overschreden. In dat geval zou je nieuwe prijs nu 10,27 euro worden. Vaak kun je dan beter gelijk naar het volgende psychologische prijspunt opschuiven, bijvoorbeeld 11,99 euro. De vraag is dan natuurlijk of de consument dat nog bereid is te betalen, en of je concurrent ook de prijs verhoogt. Voor internationale bedrijven komt er nog bij dat zij hun prijsbeleid over landen heen verdedigbaar moeten houden. Zij zijn soms gedwongen een deel van de BTW verhoging te absorberen om het internationale prijsbeleid te harmoniseren.”

Ondanks de vraag hoe de prijzen aan te passen, ziet een groot deel van de bedrijven (45 procent) de btw-stijging toch vooral als kans.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.